banner

Усмивката и обслужването на клиентите.

      Днес влязох в една сладкарница. Беше много луксозна, оборудвана по най-добрите стандарти. Времето беше час пик, но сладкарницата беше празна. Когато исках да си поръчам един хубав австрийски пай, жената на бара със сърдито изражение на лицето ми каза да седна, защото „тук има сервитьор, за да ви обслужва“. Бях за първи път там и не знаех, че не е на самообслужване, но начинът по който ми го каза тази жена беше направо ужасен, още настръхвам от погледа и, докато си спомням за това. Защо ви го разказвам това? 

       Тъжната истина е, че в България няма истинско обслужване на клиентите. Вместо да се усмихват и да направят всичко възможно да оставят добър спомен в клиентите си, те  остават само лоши усещания. Ако се досещате, аз повече няма да вляза в тази сладкарница. Ако тази жена беше просто се усмихнала и по вежлив начин да ме помоли да седна, за да ме обслужат, всичко щеше да е иначе. Щях да продължа да я посещавам и да кажа на всички свои приятели да отидат там. Не е учудващо, че сладкарницата беше празна. Колкото и да инвестирате в луксозно обзавеждане, колкото и да ви са качествени продуктите, ако няма уважение към клиента и съзнанието, че той е по-важен от вас, няма да привлечете и още повече задържите клиенти. Усмивката кара хората да отвърнат на нея и да се заредят с положителни емоции. Те усещат, че са важни за вас и, повявайте, са готови да купят от вас.

        Ако искате да привлечете клиенти и да ги накарате отново да се върнат при вас, просто се усмихвайте повече. Не се изискват пари, а само малко усилия, но резултатът си струва.

      Един от петте най-богати хора в света през последните 200 години е бил кралят на стоманата Андрю Карнеги. Той е познавал много добре силата на усмивката в бизнеса и знаел, че бизнесмен, който има усмивка на лицето и предлага качествен продукт може да е много добър състезател на пазара, когото никой да не може да победи!

       Ако пък наемате хора да обслужват клиентите ви, задължително гледайте да са екстроверти, социални и комуникативни. Те винаги се усмихват повече! Прочети повече...