banner

Kак да се обличаме по време на бизнес срещи?

     Чували ли сте израза: «Обличай се за работата, която искаш да имаш, а не за тази, която имаш?» Успешното ни представяне в бизнес средите включва не само нашите професионални знания и умения, но също така и нашето облекло, аксесоари, дори и кола. Всички тези неща дават информация за това какви хора сме и влияят на мнението, което бизнес партньорите си създават за нас.

      Ако искаме да привлечем важни клиенти и да установим печаливши дългосрочни отношения с тях, необходимо е самите ние да изглеждаме достатъчно компетентни и сериозни, че да се справим с нуждите на клиента. Затова никога не бива да се появяваме на делова среща в небрежен вид, който говори, че току-що сме излезли от супермаркета или от спортната зала. Неправилния външен вид моментално ще предаде едно недвусмислено съобщение на отсрещната страна – че ние не гледаме сериозно на срещата и както сме безотговорни в личния живот, такива сме и в професионалния. Поставете се на мястото на един потенциален клиент? Какво ще си помислете, ако вашия партньор пристигне на срещата в шорти и хавайска риза? Първата мисъл е – този човек е много несериозен, не мога да му имам доверие и как бих могъл да му възложа важна сделка.

Затова, за да извлечете максимума от всяка една бизнес среща трябва да изглеждаме перфектно. Ето няколко правила:

  • Винаги да сме облечени в подходящ стилен костюм, така че да вдъхваме сигурност и надежност. Дънките не са за препоръчване. Подсъзнателно няма да ни възприемат насериозно.
  • Ако носим бижута (обици, колиета, гривни), те не трябва да са прекалено голем, но е хубаво да ги има. Вместо гривна е по-добре да носим стилен часовник.
  • Чантата на една бизнес дама следва да не е прекалено голяма и с прегради с лесен достъп до нещата.
  • Мъжете трябва да носят стилно куфарче или кожена папка. В никакъв случай торбички, раница или още по зле пазарска чанта.
  • Колата много говори за нас. Тя има задачата да изпълнява важни бизнес функции. Ето защо, винаги поддържайте вътрешността й чиста и не си позволявайте да забравяте по седлките играчки, дрехи и всякакви други битови елементи, Това говори за немарливост и непрофесионализъм. Твърди се, че това, как хората се отнасят към колата си и как я поддържат, всъщност е отражение на състоянието на живота им.   Ако колата ви е сметище на колела, това автоматично изпраща у вашите бизнес партньори съобщение, че вие сте прекалено зает, за да се грижите добре за неговите дела или /още по-зле/, че сте немарлив човек, който просто не му пука за собствения имидж. Така че, отнасяйте се към колата си грижливо, защото тя говори много за вашия характер и стил на живот и е потенциален посредник на информация между вас и вашите клиенти за начина, по който управлявате вашия бизнес.