banner

Защо да тренираме нашия мозък на работното място?

      Всички сме чували, че мозъкът ни работи само няколко процента. Някои казват до 2-3%, други – до 10 %. Неотдавни проучвания показват, че човек използва всеки ден всички части на мозъка си в различна степен. Дори за изпълнение на една проста  задача се активизират практически всички части на мозъка. Разбира се още сме далеко от това да използваме целия си капацитет, но въпреки това можем много да подобрим в това отношение.

 Ето някои интересни факти.

Мозъкът, както и физическото ни тяло трява да бъде трениран. Колкото повече го тренираме, толкова повече той расте и се развива. Ако не го занимаваме с интересни задачи и мислителни процеси, той ще започне да не изпълнява важните си познавателни и творчески функции.

Най-бурното развитие на мозъка става от 2 до 11 години. През тези години децата са най-добрите преговарящи, за тях няма никакви граници в постигането на целта си. Те са толкова гъвкави, че могат да предложат десетки варианти за премахване на забрана от родителите. Добре е никога да не губим тази гъвкавост и когато пораснем, а ако сме я изгубили, да я върнем с тренировки.

Колкото по-интелегентен е даден човек, толкова е по-малка вероятността да има заболявания на мозъка. Интелектуалната дейност провоцира образуването на допълнителна тъкан, не позволяваща да се развие заболяване. Затова е важно непрекъснато през целия си живот да продължаваме да се учим.

 Какво да кажем за работното си място? Често свикваме към една рутина, която никак не е полезна за нашия мозък и спира много креативността, а имено тя  кара нещата да се развиват, било то личностно или кариено развитие. В един момент сме отегчени от сивото ежедневие, не се чустваме добре, а шефовете ни не могат да получат новите идеи, които така очакват от служителите си. Ако искаме да сме успели и креативни на работното място трябва непрекъснато да учим нови неща.

Никога не бива да казваме, че имаме достатъчно опит и не ни  трябва да учим повече. Често това ни поставя примка и си мислим, че знаем всичко,а  накрая се получава така, че по време на някои важни  преговори блокираме, стигаме до една точка, когато не знаем, как да продължим. Това става, защото мозъкът няма достатъчно информация, която да използва в даден момент и не можем да сме гъвкави.Мозъкът ни е като един моен компютър, в който се съхранява информация, ако не сме я сложили там, няма да у намерим и да я използваме в подходящия момент.

Ако искаме да успяваме в бизнеса не бива само да гледаме финансовите си отчети, но непрекъснато да развиваме нашият мозык. Като го тренираме, сe научаване на нови тактики и стратегии, гъвкави подходи и методи. Тогава със сигурност ще успеем!  Прочети още...