banner

Как цветовете влияят на ефективността на работата ни

      Един от важните нструменти за повишаване на ефективността на работното място е цветовото оформяне на интериора. Това какво виждме пред нас, какви аксесоари имаме, как е оформен офиса, какъв е цвеът на стените, изиграва важна роля за нашата продуктивност, докато сме на работа.
Ето и някои интересни факти за влиянието на цветовете на ефективността на работата.
      Отдавна се знае, че различните цветове по различен начин влияят на нашето настроение и други психични и физиологични процеси. На работоспособността ни всеки цвят влияе по различен начин, като стимулира трудовата ни дейност.
След едно изследване, направено сред топ мениджъри, е съствен черен списък на цветовете, които дразнят служителите и им пречат да работят:

  • Червеният цвят спомага за нашето активизирне, но от друга страна действа много раздразнително и ни отвлича от работа, дори депресира. Затова го избягвайте.
  • Черния цвят не само намалява пространството, но и предизвиква негативни емоции. По думите на един от мениджърите, в края на работния ден се чувства много потиснат, а кабинетът му се струва 2 пъти по-малък. Затова, ако искате да сте успешни и да работите ефективно просто не използвайте червения и черен цвят в офисите в изобилие.
  • Оранжевият цвят също не е за препоръчване, защото раздразнява и ни уморява.
  • Електриково- зеленият е много дразнещ за очите, особенно когато работим постоянно на компютър.
  • Розовият цвят пък спомага за прекаленото отпускане на работното място и се счита за лекомислен. Ако често ви идват контрагенти в офиса за преговори, по-добре е да смените цвета на стените.

      Цветовете, които повишават еффективността ни на работа са син, бежов,зелен и жълт. И това не е случайно. Според законите на цветоусещането синият цвят помага да вземем правилното решение, жълтият и бежовият – стимулират дейността на мозъка, правят ни по-щастливи и по-лесно възприемаме новите идеи и промени, а зеленият- ни успокоява и дава хармония.
     С помощта на цветовете на работното място не само ще подобрим емоционалното си сътояние, но и показателите на нашия бизнес. Както цветът влияе на нас, така ще влияе и на нашите клиенти и доставчици.
      Всеки ден една трета от времето си прекарваме на работното си място. За да се чувстваме добре и в същото време да сме креативни и ефективни, следва да помислим много добре преди да боядисаме стените си в офиса! Прочети още......